juusoaromaa

Kummallinen curlinghalli

Hyvinkäälle ollaan kovalla tohinalla tekemässä uutta curlinghallia muun muassa siksi, että ex-hyvinkääläinen Markku Uusipaavalniemi toi joukkueineen kaupunkiimme hopeisen curling-mitalin vuoden 2006 Torinon talviolympialaisista. Hallihankkeen taustajoukot lähtivät hakemaan kaupungilta 85000 euron vuosittaista avustusta seuraavaksi viideksitoista vuodeksi, mutta kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päätyi esittämään projektille 36000 euron vuosittaista tukisummaa pilkkomalla Villa Parkin jalkapallokentälle suunnatun avustuksen kahteen osaan.

Curlinghankkeen taloudellinen tukeminen tuli kaupunginhallituksen (jossa vastustin asiaa ensimmäisen kerran) kautta käsiteltäväksi 19.5. kaupunginvaltuuston kokoukseen, jossa se erinäisten äänestysten jälkeen hyväksyttiin enemmistön päätöksellä.

Asian käsittelyssä ihmetytti kuitenkin se, että kaupunginvaltuuston esityslistan liitteenä jaettu hallihankkeen toimintasuunnitelma ja talousarvio perustui edelleen curlingyhdistyksen hakemalle 85000 euron vuosiavustuksille, vaikka summa oli jo lautakunnassa leikattu 36000 euroon.

Toimintasuunnitelmassa todettiin myös, että "Suomen curlingliitto keskittää merkittävän osan kansallisesta kilpailutoiminnasta Hyvinkään curlinghalliin. Useiden paikkakuntien seurat ovat rahoittamassa curlinghallia, jossa hyvinkääläistä curlingin tietotaitoa voidaan jakaa muiden paikkakuntien curlaajille valmennusleireillä."

Suunnitelmassa ei kuitenkaan lainkaan kerrottu, että mitkä "useiden paikkakuntien" seurat hankkeen takana ovat, eikä Suomen curlingliiton kilpailutoiminnan keskittämisestä annettu minkäänlaisia kirjallisia takuita. Kaupunginvaltuusto teki siis päätöksensä curlinghallihankkeen rahoittamisesta käsiin vanhentuneen talousarvion ja pelkkiin lupauksiin perustuvan toimintasuunnitelman pohjalta.

Vaihtoehtoja valtuutetuille kyllä tarjottiin. Itse esitin, että hallihankkeen tukeminen jätettäisiin pöydälle siihen asti, että projektin talousarvioon saadaan päivitettyä kaupungin päättämät todelliset tukisummat ja että curlingin kotimaiselta lajiliitolta saadaan kirjallinen vahvistus uuden hallin tukemisesta. Valtuutettu Leena Meri (ps.) puolestaan esitti, että hallihankkeen rahoitus tässä tiukassa taloustilanteessa hylätään kokonaan. Molemmat esitykset kuitenkin hävisivät omissa äänestyksissään.

Itselleni jäi curlinghallipäätöksestä suolainen maku suuhun. Vaikka onkin aika paksukalloista vertailla liikunnan ja kulttuurin pieniä tukia vaikkapa perusturvan menoeriin, niin kaupunginvaltuusto kuitenkin teki yhdenlaisen arvovalinnan tukiessaan suurilla summilla hyvinkin marginaalista lajia tilanteessa, jossa valtuutettuja muistutetaan jatkuvasti peruspalveluiden leikkaustarpeista ja kaupungin henkilöstön yt-neuvottelut ovat käynnissä.

Toisaalta jos asiaa pohditaan kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan näkökulmasta, olisi 36000 euron vuosittaisen tukisumman voinut ohjata vaikkapa vähävaraisten nuorten liikuntaharrastusten tai pienten urheilu- ja kulttuuriyhdistysten tukemiseen. Uskon, että näin rahoilla olisi saatu iloa ja hyötyä huomattavasti laajemmalle joukolle, kuin pelkälle curlaajaporukalle.

Oli miten oli. Nyt kun päätös kaupungin avustuksesta on tehty, toivon hallihankkeelle onnea ja menestystä, sillä olisi ikävää jos kaupungin tukemalle imagoprojektille kävisi yhtä huonosti kuin esimerkiksi Oulunkylän curlinghallihankkeelle on käynyt. Vasemmistoliiton valtuustoryhmä ainakin tulee seuraamaan asiaa suurella mielenkiinnolla ja tarkkaavaisuudella. Toivon, että myös muut hyvinkääläiset tekevät niin, sillä heidänkin rahoillaan tässä nyt curlaillaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Jukka Mäkinen

Ei saisi koskaan päästää hyvinkääläisiä päättämään mistään asioista.

Alexius Manfelt

Eikös tuollaiset hömppäharrastukset pitäisi privatisoida. Eli maksavat itse jos haluavat harrastaa. Miksi yhteiskunnan pitäisi osallistua moiseen typerään ja kalliiseen hömppään?

Privatisointi kunniaan, niin jääkiekossakin, jotka ovat pääsääntöisesti kunnan ja yhteiskunnan yleensä, ruokkimia suurituloisia tolvanoita. Ainakin täällä Hämeessä saa moista tuta!

Käyttäjän VesaHellman kuva
Vesa Hellman

Samoilla linjoilla. En ymmärrä minkä takia veronmaksajien rahaa lapioidaan yhteenkään harrastukseen.

Jokainen voisi maksaa harrastuksensa omistaan tai etsiä sponsorit jos ei oma pussi riitä.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Hyvää työtä ja hyvin argumentein. Harmi, ettei se riittänyt.

Toimituksen poiminnat