juusoaromaa

Vihreiltä odottaisi enemmän.

"Esityksen puolesta äänestivät enemmistö kokoomuksesta, vihreistä ja RKP:stä. Vihreiden leiristä esitettiin illan aikana argumentteja myös yhtiöittämistä vastaan, mutta lopullisessa äänestyksessä esityksen hylkäämistä äänesti vain neljä vihreiden valtuutettua."

- HS 9.10.

Vaikka Palmian yhtiöittämen ei tapahtunutkaan omassa kunnassani tai edes oman vaalipiirini alueella, meni uutinen päätöksestä silti ihon alle. Olen aidosti pettynyt Helsingin Vihreiden valtuustoryhmään, vaikka toki arvostan kaikkia niitä valtuutettuja, jotka äänestivät Helsingin kaupunginvaltuuston 8.10. kokouksessa Dan Koivulaakson Palmian yhtiöittämistä vastustaneen muutosesityksen puolesta. 

Olen kuitenkin huolissani siitä, että paljonpuhuttu punavihreä yhteistyö toteutuu niin harvoin. Uskon aidosti, että se olisi välttämätöntä tämän maan ja lopulta koko maailman ongelmien ratkaisemiseksi. Tuntuu kuitenkin varsin erikoiselta, että niin Helsingissä, Hyvinkäällä, kuin useassa muussakin kunnassa Vihreät tukeutuvat ratkaisuissaan Kokoomukseen ja oikeistolaiseen politiikkaan, vaikka puolueen äänestäjäprofiili kuitenkin laajalti edustaa poliittisen janan vasenta laitaa.

Jos en olisi vasemmistoliittolainen, olisin todennäköisesti vihreä. En kuitenkaan pysty samaistumaan puolueen uskomukseen siitä, että vasemmisto-oikeisto -jako olisi aikansa elänyt. Tältä väitteeltä myös vie pohjaa se, että esimerkiksi Hyvinkään kaupunginvaltuustossa Vihreät pysyvät äänestyksissä kaikista puolueista tiukimmin Kokoomuksen kanssa samassa äänestysblokissa. Käytännön politiikka siis tekee tällöin Hyvinkään Vihreistä oikeistolaisen poliittisen voiman. Näin kävi myös Palmia -päätöksen kanssa, vaikka neljän vihreän valtuutetun vähemmistö äänesti vasemmiston kanssa samoin.

Ei ole mielestäni reilua väittää olevansa vasemmisto-oikeisto -jaon yläpuolella, jos käytännössä toteuttaa äänestyksissä oikeistolaista politiikkaa. "Kokoomuksen puisto-osasto" on ehkä ilkeää kritiikkiä, mutta vihreänä vaikuttajana pyrkisin pohtimaan mistä tällainen naljailu kumpuaa ja mitä sille voisi tehdä.

Vihreät on puolue jota huomaan itsekin kritisoivani yllättävän paljon. Tämä on osittain hölmöä, sillä aidosti uskon, että poliittisella kentällä vihreillä on mahdollisuus olla ja sen myös tulisi olla Vasemmistoliiton tärkein liittolainen. Toisaalta juuri tästä läheisyydestä kritiikki myös kumpuaa: puolueelta, johon pystyy uskomaan edes jollain tasolla odottaa aina enemmän kuin muilta. Se, että Kokoomus ajoi Palmian yhtiöittämistä, ei yllätä ketään ja kokoomuslaisille asia oli itsestäänselvä. Vihreät olisivat voineet äänestää toisinkin.

P.S. Kehut haluan antaa omalle ammattiliitolleni, JHL:lle. Liitto teki tehokkaan ja viestinnällisesti skarpin kampanjan. Heillä oli iso rooli Palmia -kysymyksen nostamisessa julkisuuteen ja työntekijöiden poliittisessa aktivoinnissa. Toivottavasti tappiosta huolimatta liiton hyvä linja jatkuu.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

mutu-analyysi:

Vihreiden nykykellokkaissa (pian entisissä?) on niin arroganttia ja oikeistohenkistä porukkaa että vihreästä vasemmistolaisuudesta on turha haaveilla. Tässä arroganttinimiä:
Ville Niinistö, Johanna Karimäki, Osmo Soininvaara, Anni Sinnemäki, Oras Tynkkynen.

Vihreiden eduskuntaryhmässä ainoa, jossa ajoittain vilahtaa kansanomaisempi asenne, on Satu Haapanen. Harmi että hän jää pois vaaleista kuten onneksi myös arrogantit Soininvaara ja Tynkkynen.

Helsinkiläiseksi tultuani olen alkanut seurailla Helsingin vihreiden ja muidenkin tekoja. Näyttää että siellä se vasta oikeistohenkisyys jyllää, alkaen Hannu Oskalasta edeten Soininvaaraan ja muihin. Entäs se vaaliehdokas Vartia ja muutama muu.

Toimituksen poiminnat