juusoaromaa

Kummallisen curlinghallin paluu

Paljon puhuttanut curlinghallihanke on tehnyyt paluun hyvinkääläiseen poliittiseen keskusteluun. Viimeksi asian parissa puuhasteltiin toukokuun valtuuston kokouksessa, jossa päätettiin rahoittaa hanketta 36 000 euron tukisummalla seuraavan viidentoista vuoden ajan. Yhteensä hyvinkääläiselle curlingille päätettiin siis maksaa 540 000 euroa lajitukea. Hyvinkään kaupunki ei tue mitään muuta lajia vastaavilla summilla.

Nyt 23.2. pidetyssä kaupunginhallituksen kokouksessa päätettiin, että kaupunki lähtee takaamaan curlinghallin rakentamista varten perustettavan yhtiön lainaa 903 200 euron edestä. Olin valmistellut kokoukseen esityksen, että takaukseen ei lähdetä, kuten oli tehnyt myös perussuomalaisten Leena Meri. Meri esitti ensin, joten kannatin hänen esitystään. Curlinghallin lainan takaamisen puolesta äänestivät Annika Kokko (kok.), Pekka Laine (SDP), Sinikka Ala-Paavola (vihr.), Antti Rantalainen (kok.) ja Juhani Skyttä (kesk.). Vastaan äänestivät minun ja Meren lisäksi Tuula Latosuo (SDP.).

Tilanteessa, jossa kaupunki on rajulla säästökuurilla, terveyspalveluista leikataan ja luokkakokoja kasvatetaan, uuteen curlinghalliin keskittyminen on kyseenalaista. Hanketta perustellaan kaupungin imagolla ja houkuttelevuudella, mutta en usko, että marginaalisen urheilulajin tukeminen sadoilla tuhansilla euroilla on tarpeellista Hyvinkään maineen kehittämiseksi. Jokainen voi pohtia myös niitä perusteita, millä uusi asuinpaikkakunta valitaan: painaako muuttajan vaakakupissa enemmän terveyspalveluiden laatu ja saatavuus tai korkeatasoinen perusopetus riittävän pienissä luokkaryhmissä vai se, sattuukko kaupungista löytymään curlinghalli.

Hyvinkääläisten on hyvä myös ymmärtää, että jos curlinghallin rakentamisvaiheessa tulee ongelmia, vastuu rakennuksen valmistumisetsa tai purkamisesta jää Hyvinkään kaupungille. Myös jos toiminnan pyörittäminen ei taustayhdistykseltä syystä tai toisesta onnistukaan, hallin ylläpito jää kaupungin hoidettavaksi.

Vaikuttaa siltä, että monilla keskikokoisilla kaupungeilla on tarve käynnistää erilaisia imagonkohotushankkeita, jotka menestyvät vaihtelevasti. Varoittavina esimerkkeinä ilmiöstä tulevat mieleen Riihimäen tyhjäksi jäänyt matkakeskus ja Hämeenlinnan Sunny Car Center. Yleensä näihin projekteihin liittyy vauhtisokeutta, unelmia suuruudesta ja hanketta ajavien tahojen kytkökset virkamiehiin ja poliittiseen johtoon. Onkin syytä kysyä, minkälaisia yhteyksiä hyvinkääläisten päättäjien ja curlinghankkeen vetäjien väliltä löytyy.

Asiasta päätetään lopullisesti seuraavassa kaupunginvaltuuston kokouksessa. Vaikka onkin mielenkiintoista nähdä, miten sosialidemokraattien äänet asiassa jakautuvat, näyttää ennakkoon pahasti siltä, että lainatakaus menee valtuustossa läpi. Toivon todella, että jos uusi curlinghalli rakennetaan, siitä ei tule Hyvinkään omaa Sunny Car Centeriä.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Jukka Mäkinen

Hyvinkään maine saadaan kasvamaan lisäämällä aloitteellisia oikeasti ajattelevia oletettua rasismia vastaan kynsin ja hampain taistelevia asukkaita.
Onko maine sitten positiivinen vai negatiivinen on eri keskustelun aihe, mutta maine kasvaa. Eikä maksa mitään.

Toimituksen poiminnat