juusoaromaa

Suomi tarvitsee turvakoteja ja translain uudistuksen

Suomen Amnesty tekee eduskuntavaaleissa tiedotustyötä tärkeiden asioiden puolesta. Järjestön "Korkea aika" -kampanjan kolme kärkeä ovat translain muutos, Euroopan ja Suomen vastuunkanto pakolaisten hädästä sekä naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisen työn rahoituksen turvaaminen.

Kaikki Amnestyn esiin nostamat teemat ovat tärkeitä ja niiden taakse on helppo asettua. (Sitoumukseni pitäisi näkyä kampanjasivuilla muutaman päivän kuluttua tämän tekstin julkaisuhetkestä.) Haluan kommentoida teemoista erityisesti kahta, translain muutosta ja naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisen työn resursointia.

Translaki määrittää ne ehdot, joilla Suomessa voi korjata sukupuoltaan juridisesti. Sen mukaan sukupuoltaan vahvistavan henkilön on oltava lisääntymiskyvytön, täysi-ikäinen ja hänen on muutettava avioliitto rekisteröidyksi parisuhteeksi tai toisin päin. Translakiin on siis kirjattu, että sukupuolensa juridisesti vahvistavien ihmisten on käytävä läpi lisääntymiskyvyttömyyteen johtava hormonihoito – käytännössä pakkosterilisaatio.

Laki vaatii myös, että sukupuoltaan vahvistavan ihmisen on tuotettava lääketieteellinen selvitys, jossa todetaan tämän "kuuluvan vastakkaiseen sukupuoleen." Tällainen vaatimus johtaa siihen, että juridista sukupuolenvahvistusta hakevat henkilöt joutuvat läpikäymään jopa yli vuoden kestävän tutkimusjakson, jonka aikana heidän on esitettävä omaa sukupuoltaan stereotyyppisesti. Tuntuu käsittämättömältä, että vuonna 2015 Suomessa voidaan vaatia "oman sukupuolensa esittämistä", mutta transihmisille tämä on todellisuutta.

Suomen tämänhetkinen translaki on julma ja epäinhimillinen. Koko laki on ihmisoikeusloukkaus, josta Suomea on myös kansainvälisesti moitittu. Vasemmistoliiton eduskuntavaaliohjelmaan on kirjattu, että "translaki on uudistettava ihmisten sukupuolista itsemääräämisoikeutta kunnioittavalla tavalla." Sitoudun itse samaan tavoitteeseen.

Toinen Amnestyn vaatimus on naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisen työn riittävä resursointi. Suomessa on noin 120 lähisuhdeväkivallasta kärsivville naisille tarkoitettua turvakotipaikkaa, vaikka Euroopan Neuvosto on asettanut tavoitteeksi 500 paikkaa. Raiskauskriisikeskuksia on puolestaan vain kaksi, kun niille asetettu tavoitemäärä on 25. Tilanne on täysin kestämätön, sillä kuten Amnestyn sivuilla todetaan: "Euroopan perusoikeusviraston tutkimuksen mukaan 47 % suomalaisista naisista on kokenut fyysistä ja/tai seksuaalista väkivaltaa kumppanin tai ei-kumppanin taholta 15 vuotta täytettyään."

Myös tämän asian korjaamisessa minä ja puolueeni sitoudumme Amnestyn tavoitteisiin. Olen itsekin kunnallispolitiikan puolella toiminut tämän asian puolesta. Jätin Hyvinkään kaupunginvaltuuston kokouksessa syyskuussa 2013 valtuustoaloitteen "lähisuhdeväkivallasta kärsivien ensi- ja turvakotitoiminnan käynnistämiseksi." Hyvinkäätä lähimpänä olevat turvakotipaikat löytyvät Helsingistä, Vantaalta ja Lahdesta. Kriisitilanteesta niistä ei ole pitkien välimatkojen takia välttämättä mitään hyötyä.

Aloitetta ei kuitenkaan hyväksytty, sillä turvakotitoiminta ollaan siirtämässä kunnilta valtiolle. Tai kuten Hyvinkään perusturvalautakunta vastauksessaan toteaa: "valtioneuvosto on päättänyt rakennepoliittisessa ohjelmassa marraskuussa 2013 vähentää kuntien tehtäviä ja velvoitteita. Vuoden 2015 alusta lähtien turvakodit siirretään valtion vastuulla olevaksi toiminnaksi. Tämän vuoksi Hyvinkään kaupungin ei ole perusteltua lähteä selvittämään oman turvakotitoiminnan käynnistämistä", kuten aloitevastauksessa todetaan.

Loppujen lopuksi on se ja sama, kuka turvakotitoiminnan hoitaa, kunhan työlle osoitetaan riittävä rahoitus, se on laadukasta sekä vaikuttavaa ja paikkamäärät nostetaan vaaditulle tasolle. Aion nostaa asiaa jatkossakin esille, toimin sitten kaupunginvaltuustossa tai eduskunnassa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Veijo Ylä-notko

Kuinka hyvin turvakodit ovat toimineet musliminaisten osalta ?
Entä muualla euroopassa ?
Ihan vain yksi: Ayaan Hirsi Ali tarvitsee edelleen henkivartioston €uroopassa ollessaan.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Tämä on hyvä juttu. Ikävä kyllä näissä vaaleissa ei voi äänestää vasemmistoliiton ehdokasta Uudellamaalla kun mukana on Antero Erola joka on desanttimiehiä. Näissä vaaleissa pitää äänestää vihreitä.

Toimituksen poiminnat