juusoaromaa

Byroslavia on sumutusta

Vaalien alla järjestetyissä paneeleissa huomaa, että niissä toistuvat samat kysymykset. Meille ehdokkaille on asetettu erityisen usein kysymys, joka muotoillaan tyypillisesti "mikä on tällä hetkellä Suomen suurin haaste?", tai "Mikä asia Suomessa eniten mättää?"

Eilisessä Rajamäen lukion vaalipaneelissa ehdokas Outi Mäkelä (kok.) kertoi, että hänen mielestään maamme suurin ongelma on liiallinen sääntely, joka tekee liiketoiminnasta hankalaa. Hän mainitsi myös "Byroslavian", joka on mediassakin paljon toisteltu muoti-ilmaisu viranomaistoiminnasta puhuttaessa. Mäkelää kismittivät erityisesti lihatuotteiden tiukat pakkausmerkinnät. Itse puhuin omassa vastauksessani tuloeroista, asuinalueiden eriytymisestä ja ilmastonmuutoksen riskeistä, jotka koin kaikki selvästi pakkausmerkintöjä suuremmaksi haasteeksi tai uhkaksi Suomelle.

On hätkähdyttävää huomata, kuinka monen oikeistolaisen mielestä haasteet liittyvät pääasiallisesti sääntelyyn. Olen kuullut Mäkelän vastauksen kaltaisia puheenvuoroja kaikissa paneeleissa joihin olen osallistunut. Esimerkit vaihtuvat, mutta viesti on sama: Suomi saadaan nousuun hyvinvointipalveluiden karsimisen ja varakkaiden verojen laskemisen lisäksi ainoastaan sääntelyä purkamalla. Jonkinlainen huippuhetki oli, kun eräässä paneelissa Kristillisdemokraattien edustaja koki merkittäväksi puutteeksi liian korkean alkoholiverotuksen ja tiukan alkoholilain. Vaikka laskevan kannatuksen Kokoomus on sääntelykuoron johtaja, myös muut oikeistopuolueet laulavat mukana.

Työ- ja elinkeinotoimistoissa oli helmikuun 2015 lopussa yhteensä 335400 työtöntä työnhakijaa, kun avoimia työpaikkoja oli kaikkiaan 101500. Ehkäisevää päihdetyötä tekevän EHYT ry:n mukaan ylimmän ja alimman tuloluokan elinajanodotteen ero on miehillä 12,5 vuotta ja naisilla 6,8 vuotta, mikä on länsimaisittain hätkähdyttävän heikko tulos. Ylipäätään hyvinvoinnin ja koulutuksen erot ovat Suomessa kääntyneet nousuun ja ylisukupolvinen köyhyys yleistynyt, samalla kun hyvinvointivaltiorakenteita ajetaan kiireellä alas velkapelottelun siivittämän talouskurituksen hengessä.

Mikä tahansa näistä edellämainituista haasteista on mielestäni merkittävämpi kuin ravintoloiden Oiva-raportit, talvinopeusrajoitukset tai lihan pakkausmerkinnät. Koko Byroslavia-puhe vaikuttaakin äänestäjiä hämäämään kehitetyltä savuverholta, jonka tarkoitus on ohjata huomio pois siitä aidosta ahdingosta, johon pohjoismainen hyvinvointivaltio on oikeiston johdolla viime vuosien aikana ajettu.

Yhteiskuntamme oikeiden ongelmien ratkaiseminen ei ole mahdotonta. Tuntuu huolestuttavalta, että ainakin paneelipuheiden perusteella tämä on oikeistolta hämärtynyt. Toivon, että aktiivinen keskustelu vaalien alla taas muistuttaa kaikkia siitä, että kyse on aina valinnoista. Jos haluamme, me voimme investoida kestävään ympäristö-, ilmasto-, ja energiapolitiikkaan, pienentää tulo- ja varallisuuseroja ja korjata hyvinvointivaltion entistä ehommaksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

No ei tarvi olla poliittisesti orientoinut mihinkään ilmansuuntaan kun yhteiskunnasta voi tehdä havaintoja.
Ei tarvi kuin matkustella tuossa Suomenlahden eteläpuolella tai Keski-Euroopassa niin huomaa aika usein ihan erilaista tekemisen meininkiä.
Jostain syystä täällä tuntuu olevan kova hinku asettaa itse itsellemme paljonkin sellaisia ylimääräisiä sääntöjä ja byrokratiaa mikä muualta joko puuttuu tai on hoidettu meitä jouhevammin.
Meillä on tuossa kyllä iso ongelma eikä nykyisessä asiantilassa ole mitään puolusteltavaa.

Toimituksen poiminnat